Handelsperler af glas

Betegnelsen “handelsperler” hentyder typisk til glasperler, fremstillet i Venedig, Böhmen eller Holland fra slutningen af 1400-tallet til begyndelsen af 1900-tallet. Perlerne blev handlet i Afrika og Nord- og Sydamerika.

Højdepunktet for denne handelsperiode var fra midten af 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet, hvor millioner af disse perler blev fremstillet i Europa og handlet i Afrika og Nord- og Sydamerika.
Venedig dominerede dette marked og dér produceredes hovedparten af perlerne, som blev solgt gennem engelske, tyske og hollandske mæglere.
Gamle optegnelser viser, at der i 1764 var 22 glasværker i Venedig, som tilsammen producerede 20 tons perler – om ugen!

Disse perler genvandt deres popularitet i slutningen af 1960´erne, da en eksport fra Afrika til USA og Europa begyndte. Betegnelsen “handelsperler” blev meget populær i denne periode og bliver stadig brugt.

Da disse perler igen fik handelsværdi, begyndte man at navngive dem: Dutch Dogon, Big Baby Blue, Russian Blues, Dutch Donuts, King Beads.

I dag er perlerne meget efterspurgte af samlere over hele verden. De afrikanske handlere må gå stadig dybere ind i Afrika for at finde flere perler, og mange typer, som var let tilgængelige for bare 5 år siden, ses nu ikke mere.

Dutch Dogon

Kobolt-blå glasperler, fremstillet i Holland i 1700-tallet. Handlet hos Dogon-stammen i Mali og Niger. De er nu meget sjældne.

Chief´s Beads

Store lyseblå/turkise glasperler, fremstillet i Holland fra midten til slutningen af 1800-tallet. Blev foræret til høvdingen i stammen

Moon Beads

Oprindelse og tid for disse sjældne opale perler er usikker. De er blevet tillagt Venedig, Bøhmen, Tyskland og Holland, hvor de bliver kaldt “18th. century Amsterdams.” Hvad der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved, er den æteriske skønhed i måneperlerne, som synes at indeholde en stråle af månelyset.

Handelsmændene i Vestafrika i 1800 og 1900 tallet brugte disse perler til at købe palmeolie og andre typer af afrikanske varer. Perlerne var især populære hos de indfødte i Nigeria, hvor de blev brugt af Yoruba-præsterne til at dekorere hellige skulpturer. Yoruba høvdingene mente, at måne-perlerne gav velstand og status og at de besad magiske og terapeutiske kræfter.

Halskæder med moon beads

"Pigeon Egg"

Bøhmiske støbte perler, handlet i Afrika. Begyndelsen af 1900-tallet.

Støbte bøhmiske glasperler

Runde eller ægformede.
Fremstillet i midten af 1800-tallet.
Handlet og fundet i Afrika.

Halskæder med støbte ægformede perler

Blå bøhmiske glasperler

Fremstillet i begyndelsen af 1900-tallet.
Fundet i Afrika.

"Skunk" perler

Fremstillet i Venedig i slutningen af 1800-tallet.
Sorte eller røde.
Handlet i Afrika.

"Yellow Duck Egg"

Fremstillet i Bøhmen i midten af 1800-tallet.
Handlet og fundet i Afrika.

Halskæder med andre handelsperler